Siirry pääsisältöön

Sairaanhoitaja, voimanostaja Jokipalo

Hienovaraisesti suostuttelin mieheni istumaan kanssani alas, ja antamaan haastattelun. Lahjonta ja kiristys auttavat miltei aina saavuttamaan haluamansa, niin myös tässä tapauksessa. Pidätän kuitenkin itselläni keinot lahjoa ja kiristää. (seksi)

Nyt blogiin vierailemaan sain siis mieheni, sairaanhoitaja Iiro Jokipalon. Iiro on 27-vuotias voimanostaja Keuruulta. Koulutukseltaan hän on amk sairaanhoitaja, ja alan töissä hän on ollut heti valmistumisensa jälkeen. Strategisilta mitoiltaan mies on 122kg ja 173 cm.
Iiron perheeseen kuuluvat vaimo; minä, Ada, Ani ja Sofia. Lapset nyt 14, 8 ja 4. Haastetta siis kotirintamalla on, enkä minä ole niistä vähäisin.
Töiden, perheen ja voimailun lisäksi Iiro on mukana FPO:n seitsenhenkisessä hallituksessa.

Mies kilpailee nyt kymmenettä vuotta voimanostossa. Seuraavana tiedossa on FPO Raw SM toukokuussa Paimiossa, Paimio Power Weekend IV. Nelisen vuotta sitten hän kilpaili myös voimamieslajeissa. Nämä ovat olleet hänen aikuisiän kilpalajejaan.
Lapsena mies on harrastanut ja osin kilpaillut pallolajeissa, esteratsastuksessa, yleisurheilussa ja telinevoimistelussa. Ja kuten joka pojan miltei, on hänen lapsuuden harrastuksiinsa kuulunut myös skeittaus ja lautailu.
Näistä harrastuksista päällekkäin punttihommien kanssa on ollut noin 16-vuotiaana myös hokutoryu jujutsu ja sitten myöhemmin voimamieslajit sekä painonnosto.

Voimanoston mies aloitti Keuruulla Haapamäen Urheilijoissa ja ensimmäiset kilpailut olivat Suomen voimanostoliiton alaiset penkkipunnerruskisat, kolmen kisan jälkeen siirtyi Team Nordic Thunderiin. Iiro nosti SVNL kilpailuissa 2010 asti, jonka jälkeen hän siirtyi Pro puolelle.
IPF kisoista Iiro mainitsee kansallisten kisojen lisäksi PM, EM, MM ja joukkue SM-kisat. Pro puolelta kansalliset, SM ja MM. Kun pakotin mainitsemaan itselleen suurimpia saavutuksia voimanostossa, punastellen hän tokaisi, että IPF aikoina SM kulta ja kaksi PM hopeaa. Pro kisoista mainitsi kaksi MM kultaa ja kymmenisen Suomenennätystä.
Esimerkkilukemia 320/175/297,5. Tempaus 105. Tukkipunnerrus 142,5.

Valmentajinaan Iirolla on kronologisessa järjestyksessä ollut Mika Korhonen, Sami ”Näppi” Nieminen ja nykyinen Juha Olli (JTO-valmennus). Lihapääkin voi päätellä, että Mikan kanssa on aloitettu. Mika Korhonen on itse yleisurheilumiehiä, tarkemmin heittolajeista. Hänen kanssaan Iiro luonnehti treenejä perus -90-luvun punttitreeneiksi. Ensimmäisten SM-kisojen jälkeen Iiro siirtyi Näpin valmennukseen.

Samin kanssa harjoittelu oli hyvin venäläistyyppistä tiheän frekvenssin ja korkean volyymin harjoittelua. Kilpailukalenteri näytti siinä kohtaa muutenkin siltä, että treenit olivat aina johonkin kisaan valmistautumista. Käytännössä treenattiin aina maksimivoimaa. Harjoittelun Iiro kesti hyvin, ilman loukkaantumisia.

IPF kisojen jäädessä pois, ennen Juha Ollin valmennukseen siirtymistä Iiro harjoitteli jonkun aikaa ilman valmentajaa. Tässä kohtaa tuli muutto Savonlinnaan opiskelemaan. Savonlinnassa hän tapasi pian kuitenkin Kalle Räsäsen ja alkoi treenata hänen kanssaan. Kalle sekä Iiro valmistautuivat kumpikin tuolloin WPC SM voimanostokisaan. Treeni noudatti suurimmalta osin konjugaatiometodia.

Sivuhuomiona tulossa olevat kisat olivat siis varusteilla, kuten kaikki Iiron aiemmat kisat yksiä penkkikisoja lukuun ottamatta. Ei ollut raakakisoja. IPF:ssä nostettiin singleply varusteilla ja Iiron ainoat tähänastiset raw kisat olivat Suomen voimanostoliiton ensimmäiset raakapenkkikisat Suomessa. Näiden kisojen jälkeen hän on nostanut ainoastaan enää raw.

Back to business. Tässä kohtaa kuvioihin mukaan tuli Juha Olli. Hänen kanssaan Iiro aloitti valmistautuessaan Las Vegasin WPC MM-kisoihin marraskuussa 2012.

Kun kysyin miksi Iiro valitsi valmentajakseen juuri hänet, kertoi että oli tutustunut Juhaan lukemalla hänestä ja hänen juttujaan netissä. Iiro oli vaikuttunut siitä, miten Juha pystyi vastaamaan eri lajien urheilijoiden tarpeisiin ja Juhan valtavaan tietomäärään urheiluun liittyvissä asioissa. Iiro piti myös ajatuksesta, että Juhan ollessa opettaja, hänen pedagogiset taidot ovat mitä luultavimmin hyvät. Tässä tulee mielestäni hyvin esiin Iiron ammatillinen puoli. Hän arvostaa opiskelua, tiedon hankkimista, tieteelliseen faktaan perustuvaa materiaalia ja käyttää itse paljon vapaa-aikaansa lukemalla muuta kuin bro scienceä. Tietysti oman valmentajan valinta vastaa usein omaa arvomaailmaa ja se, kenen kanssa ajatukset kohtaa ja ollaan niin sanotusti samalla sivulla, saa sinut työskentelemään niin kuin pitää.

Juha Olli on nyt valmentanut Iiroa viitisen vuotta ja ”olen ollut todella tyytyväinen”. Ohjeita on noudatettu, mitä nyt välillä on laiskottanut ja joitain liikkeitä treenistä on jätetty tekemättä. Voi kuitenkin sanoa, että kiltisti on tehty ohjelman mukaan. Treenit ovat olleet perustreenaamista, seurataan suhteellista intensiteettiä ja keskitytään volyymiprogressioon ja noudatetaan klassista periodisaatiota. Ensin mennään hypertrofiapuolelle, jonka jälkeen tehdään voimaa ja sitten piikataan kisoihin. Piikkaukset Iirolla kestää 4-8 viikkoa ja kevennykset hänellä on joka neljäs viikko.

Mikä saa Iiron treenaamaan?

Harjoittelun alussa kymmenen vuotta sitten se, että hän halusi voittaa kisoja ja olla vahvempi. Siirryttyään Pro puolelle ajatusmaailmassa tapahtui pieni muutos, ja treenimotivaatiota alkoi ohjata enemmän se, että hän halusi tehdä asiat harjoittelun suhteen hyvin ja fiksusti. Luottaa siihen, että se kantaa hedelmää.
Viime vuosina motivaationa on ollut liikunnan tuoma ilo ja se, että haluaa kehittyä aina jollain osa-alueella ja olla niissä kohdissa parempi. Esimerkkinä kehonhuolto, punnerrusvoima, uni.

Sattuneista syistä tiedän, että Iiro treenaa vaimon kanssa. Sekä parin turkulaisen kaverin, Kalle Lahden ja Johan Friskin. Mutta miksi vaimon? Toiset eivät kestä puolison kanssa treenaamista kun taas toiset päinvastoin.

”Minulla on vaimon kanssa hyvä synergia treeneissä, ollaan kumpikin motivoituneita kehittymään. Joskus vaimo tietää minut ja voimani tai heikkouteni paremmin kuin minä itse. Ei anna laiskotella ja patistaa.”

Harjoittelusta Iiro sanoo, että aikoo tehdä sitä niin kauan kuin se on kivaa. On niin paljon alueita voimanoston lisäksi joissa voi mitata omaa vahvuuttaan, kuten vahvamieslajit, painonnosto ja voimanostossakin varusteilla tai ilman. Juha muuten on valmentanut näissä kaikissa lajeissa, Iiro mainitsee.

Lopuksi pyysin Iiroa lähettämään terveisiä lukijoilleni. Hän haluaisi, että voimanosto rinnastettaisiin urheiluun, siinä missä mikä tahansa laji. Hän toivoo, että urheilijat lukisi, selvittäisi ja kuuntelisi alan ammattilaisia enemmän. Ottaisi asioista selvää ja kiinnostuisi, keskittyisi olennaiseen. Arvostaisi tiedon ja tieteiden merkitystä harjoittelussa. Kaikella rakkaudella!

Hyviä lukuhetkiä! Seuraavaksi allekirjoittanut on kalastanut iloksenne haastatteluun itse Juha ”Somppi” Somerojan!

Stay tuned and stay strong!

Kommentit

Popular

Juha "Somppi" Someroja!

Suomen voimanoston kaunotar, Marianne.